Skip to main content

Възрожденска Алея Варна

Можете да я откриете до Аспарухов Мост

Във Варна с гордост можем да се похвалим, че си имаме стена на българската история! На бетонна ограда до Аспарухов мост на влизане в града ни можете да видите ликовете на безсмъртните българи, изрисувани от млади и будни хора. Идеята за изобразяването на бележити личности от българската история на тази стена е на Сдружение "Възрожденци - Варна"
Графити на Васил Левски

Васил Левски

Възрожденска Алея Варна

Ето и подробна информация за тях и прекрасното им начинание! "Самите ние сме млади, патриотично настроени хора, с некомерсиална цел. Сдружението ни няма лидер, нито точна бройка – при нас е добре дошъл всеки патриотично настроен човек. Целта на нашето сдружение е пробуждането, обединението и просперитета на българския народ и Родината! Искаме да подчертаем, че ние не сме политически обвързани с партия или организация на политическа основа и НЕ целим влизането във властта. В организацията ни нямат място - лични, футболни, религиозни, политически и каквито и да било други пристрастия.
Цар Симеон I Велики

Цар Симеон I Велики

Въпреки че хората заговориха за нас след появата на ликовете на Левски и Ботев - на 18.12.2012 година – организирахме и проведохме първото факелно шествие по случай 168 години от рождението на Капитан Петко войвода в България. Въпреки лошото време малко над сто души от цялата страна посетиха града ни и взеха участие в шествието. Отзовахме се и с физически труд помогнахме на най-старото училище във Варненска област – ОУ „Христо Ботев”, село Николаевка, с което поддържаме връзка и се отзоваваме при нужда от помощ. Част от нас взеха участие в клипа на родолюбива песен, която беше готвена за първи ноември. Стараем се да напомняме за дати, свързани с Велики български личности, като принтираме и лепим ликовете им, с надежда при вида им повече български сърца да потръпнат и да помнят!
Баба Тонка Обретенова

Баба Тонка Обретенова

Може би най-голямата ни инициатива е "Уличната Възрожденска Галерия", или станала известна сред хората като "Стената на героите". Идеята за стената се роди съвсем спонтанно, така както се раждат всички хубави идеи. Около седмица преди годишнината от смъртта на Васил Левски на една от редовните сбирки на нашата организация, тя изплува над другите предложения за това как точно да окажем почит пред Апостола. Реши се, че най-удачното място за тази галерия е стената под така наречените “Барутни погреби”, която се намира на бул.”Христо Ботев” и ул.”Захари Стоянов” (още един довод, че именно там й е мястото). Събрахме необходимите средства и го направихме. Естествено като всяко хубаво нещо не стана лесно, но пък гордостта, която ни заля от резултата е неописуема. Доволни и горди са и самите граждани на Варна, съдейки по хилядите положителни коментари за идеята в социалните мрежи. И така един след друг се появяваха портретите на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка, Паисий Хилендарски и Картината на робството, с който завършихме стената. Имахме за цел да нарисуваме портретите със собствени средства, както и се случи.
Петко Киряков

Петко Киряков

Портретите се появяваха на стената през 1-2 месеца, именно поради тази причина. Ние сме младежи, част от нас са ученици, други работят - всеки заделяше от заплатата си или от джобните си, докато съберем цялата сума и това ни караше да се бавим, но пък на хората им допадаше, защото имаше тръпка и питане кой ли ще бъде следващия. Помощта, която търсихме беше единствено за разрешението да рисуваме на тази стена, за което получихме пълното съдействие на Общината. На стената можете да видите черно-бели портрети на ханове и царе, направени от различна - друга организация, която се е вдъхновила от нашата инициатива, кандидатствала е в общината и чрез спечелен проект бива спонсорирана от нея, чрез което се появяват. Нашият съвет към младите хора е да вярват в България и да се стремят да приличат поне малко на хората, които са нарисувани на тази стена, по морал и достойнство."

  Идеята на рисунките с цялостна концепция за представяне на бележити личности из историческата хронология от създаването на България до днешни дни е довела до въпроса: Кой е следващият? А отговорът на младежите е: Бъдещите Възрожденци! Надеждата е в младото поколение и какъв пример ще им дадем - зависи изцяло от всички нас!

  PS Designers

  Нашият Блог

  Преживявания, Впечатления и Опит

  Обекти

  Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...

  Забавно

  Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

   Избрани Статии

   | Забавно

   Цветова Комбинация за 2021

   Цветова Комбинация 2021 Съвършено Сиво и Озаряващо Жълто Цветовете са основен елем...
   | Забавно

   Декоративни Фасадни Профили от Стиропор

   Декоративните Фасадни Профили Оставете в Миналото Сивите и Безлични Бетонни Сгради Дек...
   | Обекти

   Профили от Стиропор, Дизайн, Форми и Корнизи

   PS Designers Профили от стиропор Полимерно Покритие Защитава орнаментите от Стиропор Пр...

   Най-Нови Статии

   | Обекти

   Камина от Стиропор, Облицовка и Дизайн

   Камини от стиропор PS Designers 2023 Камина от Стиропор Дек...
   | Обекти

   СПА Пейки за Басейни & Джакузи

   PS Designers СПА Пейки и Лежанки Всичко за вашия басейн и СПА Център Нашите Продукт...
   | Обекти

   Мечтаната Къща с Орнаменти по фасадата

   PS Designers Мечтаната Фасада Декоративни Орнаменти, Профили и Колони от Стиропор Кл...