Skip to main content

Тадж Махал, Индия

Короната на Дворците от Мрамор

Тадж Махал Фасада
Тадж Махал е най-извесният мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Строителството започва около 1632 г. и е завършено около 1653 г. Смятан е за най-бляскавия паметник на моголската архитектура, съчетаващ ислямски, индийски и персийски фасадни и архитектурни орнаменти и елементи. През 1983 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Короната на Дворците Тадж Махал

Короната на Дворците Тадж Махал

Приказния Дворец

Приказния Дворец

Архитектура и Фасади

Комплексът Тадж Махал е дълъг 580 метра и широк 300, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Самият мавзолей е с квадратна основа, заоблен по ъглите, всяка от страните е дълга 56.6 метра, с голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете ѝ страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният купол, висок 70 метра, наподобява огромна перла – Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони. Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви.
Тадж Махал изглед отпред

Тадж Махал

Фасадите с Орнаменти на Тадж Махал

Фасадите с Орнаменти на Тадж Махал

Кула, декоративни орнаменти и купол на Тадж Махал

Кула, декоративни орнаменти и купол на Тадж Махал

Тадж Махал и Фасадна Декорация от Мрамор и Скъпоценни Камъни

Тадж Махал и Фасадна Декорация от Мрамор и Скъпоценни Камъни

  Декорации и Украшения от Скъпоценни Камъни

  Той е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов. Какъв по-добър начин за доказателство пред света за любовта на един владетел към съпругата му? Тадж Махал представлява огромен мавзолей от бял мрамор, инкрустиран с полускъпоценни камъни включително нефрит, кристал, лазурит, аметист и тюркоаз, образуващи сложен Фасаден и Интериорен дизайн в техника, известна като Пиетра дура. Къщата на останките на заветната му съпруга е най-доброто архитектурно и художествено постижение, чрез перфектна хармония и отлична изработка в цяла гама от индо-ислямска гробна архитектура. Вътре в мавзолея има мраморна камера украсена с дърворезби и полу-скъпоценни камъни, помещава кенотафи и навярно истински саркофаг, съдържащ действителните й останки. Камерата лежи по-долу, на нивото на градината. Мавзолеят остава един от най-известните структури в света и зашеметяващ символ набогатата история на Индия. Шах Джахан бил член на династията ярък, управлявала-голямата част от Северна Индия от началото на 16 до средата на 18-ти век.
  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

  Тадж Махал Интериор

   След смъртта на баща си, крал Джахангир през 1627, Шах Джахан за победител на горчива борба за власт с братята си и да се коронова за император на Агра през 1628. До него винаги е била Арджуманд Бану Бегум, по-известна като Мумтаз Махал ( "Избрана Един от Двореца"), за която се жени през 1612 и ценени като фаворит на трите си дами.

   Знаете ли че?

   Според една страшна и най-вероятно сензационна история, Шах Джахан и неговите слуги отрязали ръцете на архитекта на Тадж Махал и неговите работници след като конструкцията е завършена, като така се гарантира, че никога няма да се изгради още един по рода си.
   PS Designers

   Нашият Блог

   Преживявания, Впечатления и Опит
   Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...
   Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

    Избрани Статии

    | Обекти
    Ъглови Г-Профили от Стиропор Продукт в Помощ на Облицовките за Фасада Модерно Строителс...
    | Обекти
    Планински Лукс с Орнаменти по Фасадата Дизайн и Фасадна Декорация за Къща ...
    | Забавно
    Фасадите с Дизайн на LEGO Игри и Забавление за Напреднали малки и големи Архитекти Има ...

    Най-Нови Статии

    | Обекти
    Камини от стиропор PS Designers 2023 Камина от Стиропор Дек...
    | Обекти
    PS Designers СПА Пейки и Лежанки Всичко за вашия басейн и СПА Център Нашите Продукт...
    | Обекти
    PS Designers Мечтаната Фасада Декоративни Орнаменти, Профили и Колони от Стиропор Кл...