Skip to main content
WiKi Информация за Стиропора

WiKi Информация за Стиропора EPS

Полистирен (Стиропор)

Полистиренът (или полистирол) е полимер, изготвян от мономера стирен (стирол), течен въглеводород, произвеждан промишлено от петрол. При стайна температура полистиролът е твърд термопласт с аморфна структура, но при по-висока температура може да бъде разтопен и втвърден отново. Стиренът е ароматен мономер, а полистиренът е ароматен полимер. Произведен е за пръв път от BASF през 1930-те.
Стиропор

Стиропор

Стиропор

Имена и Търговски Марки

От химична гледна точка мономерът е стирен, а полимерът - полистирен. В български отдавна се използват и наименованията стирол/полистирол, включително и в по-стари нормативни документи, но в последните години се налагат стандартните наименования на IUPAC стирен, респ. полистирен.

В Германия, а може би и в цяла Европа, най-познатата марка за експандиран полистирен (EPS) е на първия оригинален продукт - Styropor, на български - стиропор (наименованията стириопор, стереопор, стериопор, студопор, стирипор са погрешни).

Американската компания Dow Chemical Company произвежда екструдиран полистирен (XPS) под запазената марка Styrofoam. В САЩ това название се е разпространило за всяка разновидност на полистирена. Марката на "Шмит Холдинг" (Австрия) е "Austroterm" за EPS и XPS. Марките на гръцката фирма "Фибран" са "Fibran" за XPS и "Izolmak-fibran" (MK) za "Termopor" за EPS. Марката на немската фирма BASF е "Styrodur" за XPS.

Свойства и Употреба на Полистирена

Чистият твърд полистирен е безцветна гъвкава пластмаса със слаба деформируемост, която може да бъде изливана във форми с фини детайли. Полистиренът може да бъде прозрачен или оцветен в различни цветове. Той е евтин и се използва за производство на детски конструктори, пластмасови прибори за хранене и много други предмети, за които е подходяща сравнително корава евтина пластмаса с възможност за оцветяване в различни цветове. Полистиренът, произведен на листове, може да бъде формован в евтини чаши, чинии, кутии и други предмети за еднократна употреба, особено когато якостта, трайността и топлоустойчивостта не са толкова важни. Тънък слой от прозрачен полистирен често се използва като стандарт при инфрачервена спектроскопия.

Полистиренът(Стиропор) е диелектрик с ниски загуби даже и при високи честоти. Използва се за различни радиотехнически детайли, за изолация на качествени кабели, за диелектрик на кондензатори. Кондензаторите с диелектрик от полистиреново фолио се наричат „стирофлексни“.

Най-масовата употреба на полистирена е като експандиран полистирен (EPS) (БДС EN 13163 Топлоизолационни продукти за сгради. Продукти от експандиран полистирен (EPS), произведени в заводски условия. Изисквания), известен още под търговски марки стиропор, фасаден стиропор и други, който представлява смес от около 5% полистирен и 95% въздух. Това е лекият материал, от който се изготвят топлоизолирани чаши за кафе и съдове за храна за вкъщи. Използва се също и за топлоизолация на сгради, пакетажен материал и в изготвянето на архитектурни макети. Използва се и за изготвянето на леярски модели за леене със стопяеми модели.

Подобрена, нехигроскопична разновидност на полистирена е екструдираният полистирен (XPS) (БДС EN 13164 Топлоизолационни продукти за сгради. Продукти от екструдиран полистирен (XPS), произведени в заводски условия. Изисквания) с търговски наименования Фибран, Стиродур, Стирофлекс, Монодур, Глазформ, Стирофом, Тиктас, Полпан и други.

Удароустойчив полистирен (high-impact polystyrene, HIPS) е търговското име на съполимер на стирена и бутадиена. Полибутадиенът е каучук и поради неговото наличие се получава повишената жилавост на удароустойчивия полистирен. Той е основен материал за изработка на детайли чрез шприцване.

Декоративни Сърца от Стиропор

Декоративни Сърца от Стиропор

Декоративна Звезда от Стиропор

Декоративна Звезда от Стиропор

Декоративна Книга от Стиропор

Декоративна Книга от Стиропор

PS Designers

Нашият Блог

Преживявания, Впечатления и Опит
Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...
Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

  Избрани Статии

  | Забавно
  Модерен Интериорен Дизайн Идеи за Декориране с Профили от Стиропор Изчистени Линии и Де...
  | Обекти
  Ъглови Г-Профили от Стиропор Продукт в Помощ на Облицовките за Фасада Модерно Строителс...
  | Обекти
  Камини от стиропор PS Designers 2023 Камина от Стиропор Дек...

  Най-Нови Статии

  | Обекти
  Камини от стиропор PS Designers 2023 Камина от Стиропор Дек...
  | Обекти
  PS Designers СПА Пейки и Лежанки Всичко за вашия басейн и СПА Център Нашите Продукт...
  | Обекти
  PS Designers Мечтаната Фасада Декоративни Орнаменти, Профили и Колони от Стиропор Кл...