Еко Стиропор от Мляко и Глина

Свръх Лек Биоразградим Материал

Биоразградим Стиропор

Идеята и Въображението

Въображението на изследователите не стига само до тук. Сега те са успели да създадат материал, подобен на стиропор, с помощта на млечен протеин и глина.

Материалът е свръх лек и до голяма степен биоразградим, което кара екипът да се надява, че някой ден ще се превърне в прекрасна алтернатива на стиропора, произведен от нефтопродукти.

Стиропор на Гранули

Стиропор Гранули

„Идеята, че от млечен протеин и глина, които са на практика неизчерпаеми, може да се получи нещо толкова прекрасно изглежда наистина привлекателна“
Казва професор Дейвид Ширалди, учен от Университета Case Western Reserve в Кливланд. Цялото изследване започва с едно случайно откритие в лабораторията. Един от студентите на Ширалди стига до нещо интересно и започва да пробва опити с различни материали, които смесва с глина. След известна обработка, когато учените добавили млечния протеин казеин, получили пухкав материал, подобен на пяна. С допълнителни експерименти, те достигнали до рецепта, която работи достатъчно добре. Учените обясняват, че всъщност процесът е изключително прост.
Еко Стиропор

Еко Стиропор

Експериментът

Експериментът започва почти като приготвянето на обяд. Екипът смесил глина и малко вода в кухненски блендер за 2 минути. След това учените добавили казеин на прах – суха версия на протеинът, който се съдържа в млякото. Последната съставка е малко количество материал, на основата на глицерол. Накрая учените отделили водата от блендера и я замразили във формички за лед. След това, при специални условия отстранили влагата от кубчетата. В резултат получили материал, който има същите свойства като стиропора, но е доста по-еко.При тестовете на Американския департамент по Земеделие, около една трета от материалът се е разградил за 45 дни престой при условия на промишлено компостиране. Това го прави доста по-еко от конвенционалния стиропор. Разбира се, за момента пред учените стоят доста пречки и проблеми, за да могат да гарантират, че новият материал може да замени досега използвания стиропор, но все пак е една голяма крачка напред.
PS Designers

Нашият Блог

Преживявания, Впечатления и Опит

Обекти

Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...

Забавно

Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

Най-Четени Статии

| Забавно

Божествени и Дяволски Интериори

Адвокат на Дявола ДЯВОЛСКИ ДОБЪР ФИЛМ! Това може би е най-краткото резюме в историята ...
| Обекти

Нашето пътешествие до Хайфа

PS Designers Нашето Пътешествие до Хайфа Ще ви представим специален фасаден дизайн и п...
| Обекти

Колоните на Комплекс Албица

Фасадни Орнаменти Профили Орнаменти и Колони от Стиропор Комплекс Алб...

Най-Нови Статии

| Обекти

Фасаден Дизайн на Къща в Червено

PS Designers Фасаден Дизайн на Къща Профили, Главни Корнизи и Извивки от Стиропор Де...
| Обекти

Декорация на Жилищна Сграда в Розово и Бяло

PS Designers Фасаден Дизайн и Архитектура Подпрозоречни Первази и Профили под Камък Фас...
| Забавно

Декоративни Рамки с Арки

PS Designers Дизайн на Интериорни Прозорци Дизайн и Декоративно Златно Покритие и Боя Р...