Къща от Стиропор

Къща от стиропор издържа на трус от 13 по Рихтер

Къща от Стиропор

Сигурност и Стабилност

13-а степен по скалата на Рихтер няма, но ако имаше, къщата от стиропор щеше да издържи и на него, шегуват се създателите й. Нискоенергийният дом, изграден изцяло от неопор(стиропор), е показан на изложението "Българска строителна седмица" в столицата. Такава конструкция се прави за първи път в България, а доколкото ми е известно, и в света, обяснява доц. Тодор Недев от УНСС, по чиято идея е направена разработката.
Конструкция на Къща от Стиропор

Конструкция и Основи на Къщата

Първоначално идеята за дом, направен от един привидно нездрав материал, шокираща. Малко напомня на приказката за трите прасенца. Първото си построило къщичка от сламки, вълкът я духнал и я разпердушинил. Второто направило дома си от съчки - пак същото му се случило. Третото, най-хитро братче използвало солиден строителен материал. Затова веднага възниква въпросът: ами ако в областта възникне код Оранжев, както вчера по Черноморието, какво ще се случи с къщичката от стиропор?
Конструкция на Стени от Стиропор

Конструкция и Стени на Къщата

В основите на къщата има дебела бетонна плоча. Къщата е здраво заварена за основата и ураган не би могъл да я помръдне от мястото й. Стените на къщата са дебели 25 см, покривът - 36, а подът - 15 см. Тази дебелина от изолиращия материал е достатъчна, за да се стопли помещението с 2-3 градуса над външната температура, при положение че пуснем вътре 8 лампи от по 50 вата.
Конструкция на Стени от Стиропор

Конструкция и Стени на Къщата

Тази нискоенергийна къща има показатели, които почти я доближават до пасивната. "Пасивните сгради са тези, в които вътрешният климат може да се постигне без активно отоплителна или охладителна система. Къщата почти няма топлинни загуби."Това е определението в специализираните сайтове. Нискоенергийни са къщите, които са така добре изолирани, че пестят до 90 на сто от разходите за отопление.
Конструкция на Стени от Стиропор

Конструкция и Стени на Къщата

Въпрос номер две, който възниква веднага - ами ако дойдат обирджиите, няма ли с няколко удара да разсекат къщичката и да проникнат вътре? Оказва се, че тя все пак е укрепена. Отделните плоскости от стиропор се сглобяват една за друга на принципа на легото. Те обаче се поставят върху стоманена арматура. Металната конструкция на къщичката с площ 26 кв. м тежи 1,3 тона. Цялата постройка е тежка около 2,5-3 тона - колкото един по-голям джип. Стените са покрити с арматурна мрежа с размери 15 на 15 см. Така че с брадва трудно би могло да бъде разбита стената на стиропорната къща.
Конструктивни Елементи от Стиропор

Конструктивни Елементи от Стиропор

Покрив на Къщата

Суровината, от която е произведен стиропорът, се нарича неопор. Това е много здрав и негоряем материал, произведен от световноизвестна фирма. Покривът е направен така, че да не задържа мухъл. Най-отгоре върху нещо като скара са наредени циглите. Между тях и покрива има малко разстояние, за да минава въздухът и да не се получава кондензация на влага. Самият покрив е застлан с водонепромокаема материя. Под нея има дървена конструкция, попълнена със стиропор.
Конструктивни Елементи от Стиропор

Конструктивни Елементи от Стиропор

Около прозорците също има интересни подробности. Те са оградени със специални полегати профили, които позволяват на слънчевата светлина да прониква по-добре. Отвътре къщата представлява едно-единствено помещение. В ъгъла малко високо поставено прозорче предполага, че тук би могла да бъде банята. Вътре няма никакви стени, но това е умишлено.
Стена и Конструктивни Елементи от Стиропор

Стена и Конструктивни Елементи от Стиропор

Стени от стиропор могат да се поставят според желанието и фантазията на клиента. Той може да моделира вътрешната архитектура на дома си както му скимне, защото от този материал стени - прави или заоблени, могат да се поставят навсякъде. Цената на къщата от стиропор засега не е изчислена, но вероятно ще се движи не много над 250 евро на квадратен метър, казва Недев. Разбираме, че къщата от стиропор всъщност не е направена единствено от този материал. Освен че е заздравена със стомана и здраво закрепена за бетонна основа, по нея има още: малко дърво в покрива, дограма и стъкло. Да се върнем на аналогията с приказката за трите прасенца. Какво ще стане, ако някое от братчетата (не онова с тухления дом) рече да си издигне къщичка от стиропор? При условие, че спази правилната технология, най-вероятно Вълчо ще си остане с пръст в устата.
Стена и Конструктивни Елементи от Стиропор

Стена и Конструктивни Елементи от Стиропор

PS Designers

Нашият Блог

Преживявания, Впечатления и Опит

Обекти

Фасади на Сгради с Фасадни Профили от Стиропор и Декоративни Орнаменти ...

Забавно

Филми, Музика и Свободно Време и Интересни Факти и Събития и постижения...

Най-Четени Статии

| Забавно

Божествени и Дяволски Интериори

Адвокат на Дявола ДЯВОЛСКИ ДОБЪР ФИЛМ! Това може би е най-краткото резюме в историята ...
| Обекти

Нашето пътешествие до Хайфа

PS Designers Нашето Пътешествие до Хайфа Ще ви представим специален фасаден дизайн и п...
| Обекти

Колоните на Комплекс Албица

Фасадни Орнаменти Профили Орнаменти и Колони от Стиропор Комплекс Алб...

Най-Нови Статии

| Обекти

Фасаден Дизайн на Къща в Червено

PS Designers Фасаден Дизайн на Къща Профили, Главни Корнизи и Извивки от Стиропор Де...
| Обекти

Декорация на Жилищна Сграда в Розово и Бяло

PS Designers Фасаден Дизайн и Архитектура Подпрозоречни Первази и Профили под Камък Фас...
| Забавно

Декоративни Рамки с Арки

PS Designers Дизайн на Интериорни Прозорци Дизайн и Декоративно Златно Покритие и Боя Р...